ÅKESSON:
”FRÅGAN ÄR OM DET INTE ÄR DAGS ATT LÄGGA NED SVT”

Text: Kenan Habul, illustration: Paul Wallander

SD:s fientlighet mot svenska journalister är så stor att Jimmie Åkesson hotat att lägga ned SVT.
Partiet vill också slopa presstöd  – samtidigt som de hoppas få samma statliga bidrag för sin tidningssatsning.

 

S

verigedemokraterna betraktar etablerade medier som sina fiender. Från gräsrötterna till yttersta partitoppen är enigheten stor om att de flesta journalister ljuger, svartmålar SD och hindrar partiets budskap från att nå ut. Kritiken är inte helt grundlös. Att SD har behandlats sämre än andra partier framgår inte minst av de intervjuer som Björn Häger gjort med chefredaktörer och journalister till sin bok Problempartiet om SD-bevakningen inför valet 2010. I den här tidningen fick partiet inte annonsera under 2010 efter beslut från dåvarande chefredaktören Jan Helin.

En händelse från just 2010 är talande för förhållandet mellan SD och media som det såg ut för några år sedan.

I juni det året bestämmer sig Jimmie Åkesson för att sälja sin tv och sluta betala tv-licensen. Orsaken, skriver han i en debattartikel, är att han inte får delta i den slutdebatt som övriga partiledare bjuds in till inför varje val. SVT försvarar beslutet med att SD inte sitter i riksdagen och att det var osäkert om de ska klara riksdagsspärren.

FAKTA
Jimmie Åkesson
Född 1979. Gick med i Sverigedemokraterna 1995 efter att ha varit med i Moderat skolungdom. Var med och återuppbyggde Sveridedemokratisk Ungdom, SDU, där han var ordförande 2000-2005. 2005 tog han även ordförandeskapet i partiet.

Beslutet får SD:s partiledning att gå i taket, inte minst för att Ny Demokrati fick vara med inför valet 1991.
Jimmie Åkesson får då en idé:
”Jag blir mer och mer sugen på att gå ut med att jag personligen säger upp tv-innehavet och samtidigt säger mig vara beredd att ta ev straff för det. (Finns det ens nåt straff mer än högre avgift? Rättsutredning påkallad?) Det är en smått rättshaveristisk metod, men på ngt måste vi få upp den här debatten på agendan. Oroväckande tyst hittills”, skriver han i ett mejl.

Självklart tar han upp frågan när han utfrågas av Erik Almqvist några dagar senare på Donners plats under Almedalsveckan i Visby.

Man låter oss inte delta i den här debatten av politiska skäl. Därför att SVT, oavsett vad de påstår inte är fri television, det är Sveriges statliga, politiska television.

Jubel och applåder. Åkesson fortsätter:
– Är det så att vi inte kan nå dit vi borde, är det så att public service-uppdraget inte kan efterlevas, då är frågan om det inte är dags att vi helt och hållet lägger ned den här statliga televisionen.
Almqvist: Det var ord och inga visor. Så du menar att med ett sverigedemokratiska mandat i riksdagen så finns det alltså en chans att public service läggs ned helt och hållet?
Åkesson: Fyller den ingen public service-funktion, om det bara är en kanal för makten, att behålla makten, då ska vi naturligtvis inte ha det kvar.

Idén om att skrota public service lever kvar på vissa håll i SD-kretsen. I januari i år hyllade exempelvis Erik Almqvist den polska högerregeringen som sparkade alla anställda inom landets public service. ”Det här önskar jag att något svenskt parti vågade driva”, skrev han på sin Facebook.

Man behöver inte leta länge för att hitta liknande utspel från andra SD-företrädare. Kent Ekeroth har exempelvis twittrat om att svensk media ”måste bytas ut”. När Expressen portades från SD:s valvaka i september 2014 skrev han att SD ska stoppa media ”i sinom tid”.

För några veckor sedan i samband med bostadsministern Mehmet Kaplans avgång kallade Linus Bylund svenska journalister ”nationens fiender”. Han fick hård kritik, men försvarade sig med att han ville lyfta fram hur journalister gullar med Miljöpartiet och granskar SD hårdast av alla partier.
– Att försöka påverka det demokratiska underlaget, människors möjlighet att tillgodogöra sig fakta på ett relevant och konsekventneutralt sätt och i någon mening ett likvärdigt sätt, är naturligtvis att motarbeta demokratin, och då i förläggningen nationen, sa han till Expressen.

FAKTA
Erik Almqvist
Född 1982. Blev medlem i Sverigedemokraterna 2004.
Mellan 2007 och 2010 var han ordförande i Sverigedemokratisk ungdom, SDU.
Efter valet kom han in i riksdagen där han blan annat var partiets ekonomisk-politiske talesperson.
Almqvist var en av SD-politikerna som radioprogrammet ”Kaliber” i hemlighet spelade in när de sjöng så kallade vit makt-sånger under en kryssning.

Några regelrätta krav på att avskaffa public service har SD dock inte kommit med efter riksdagsinträdet. Däremot vill SD avveckla det statliga presstödet, något som kan tyckas paradoxalt då partiet hoppas få miljoner i just presstöd för att hålla Samtiden vid liv.

I en motion kräver dock Martin Kinnunen att bidraget slopas helt.
En anledning, enligt honom, är att det på internet finns en mängd tidningar och publikationer som är gratis. Den mediamångfald, som presstödet ska säkerställa, finns redan. Det är ingen mening att fortsätta slösa skattepengar på olika mediakoncerner, menar han.
”Stödet betalas ut till små och ofta politiserade tidskrifter med mycket små läsekretsar. Att staten finansierar öppet kommunistiska och andra extremistiska tidskrifter borde ha mycket begränsad folklig förankring”.
Han föreslår en lagändring senhösten 2014, bara några månader efter att Samtiden äntligen börjat komma ut. Han var då ende styrelseledamoten i bolaget Samtid och Framtid, som ger ut tidningen.

Vid sidan av Erik Almqvist har han varit den som jobbat hårdast för att tidningsprojektet skulle bli av. Men problemen bara växte i samband med att första numret skulle ges ut. Och Almqvist desperation blev större.

LÄS NÄSTA KAPITEL: Birro krävde 37 000 för att skriva i Samtiden.