HATBLOGGARE: SKICKA IN ALLT NI VILL SKA SPRIDAS

Text: Kenan Habul, illustration: Paul Wallander

När hon inte skrev hatiska inlägg om islam och muslimer umgicks hon med SD-toppar.
Kvinnan som kallats en av de ”mest betydelsefulla islamfientliga bloggarna i Sverige” har även arbetat åt partiet.
”Fröken Sverige” är en av SD:s trogna fotsoldater på nätet.

 

N

ågra år innan valet 2010 flyttar mycket av den politiska kampen över till internet. Med samma iver som de delade ut partiets propaganda på gatorna tar sig SD:s fotsoldater an uppgiften att sprida partiets budskap på nätet. En rad bloggar och nätsidor tar öppet ställning för SD. Skribenterna är oftast anonyma, tonen i deras inlägg är hätsk, ibland rasistisk och uppviglande.

Det kunde låta så här:

Dax att ta tillbaka Europa från muslim svinen, kasta ut dom, vill dom inte ut. Ta ihjäl dom.

Så skriver ”Yxan” 2011 i kommentatorsfältet på bloggen som drivs av pseudonymen ”Fröken Sverige”. Fröken Sverige är egentligen en 53-årig kvinna som bor i ett fyravåningshus i de finare delarna av centrala Malmö. Sedan många år tillbaka är hon en av SD:s trognaste fotsoldater på internet. Hon har röstat på SD sedan partiet blev valbart och sprider ofta partiets propaganda på sin blogg och twitter. Men för det mesta brukar hon svartmåla islam och muslimer. Som i ett blogginlägg från slutet av förra året:
”Islams budskap till oss ickemuslimer är tydligt: 1. bli muslim, 2. bli dhimmi (leva under muslimsk överhöghet, reds. anmärkning) 3. Dö. Vad väljer ni”.

Kvinnan har värvat medlemmar åt Sverigedemokraterna och umgåtts privat med flera av idag ledande SD-politikerna. Den antirasistiska tidskriften Expo kallade henne 2011 för en av de mest betydelsefulla islamfientliga bloggarna i Sverige. Nyligen stängdes hon av från Twitter.

I januari 2006 skriver hon sitt första blogginlägg. Över stora delar av den muslimska världen hålls protester mot den danska tidningen Jyllands-Postens publicering av Muhammed-karikatyrerna. Ambassader kommer att sättas i brand och flera människor dö i upploppen, som följer i flera länder runt om i världen. Jyllands-Posten publicerar en ursäkt till alla som känt sig kränkta samma dag som Fröken Sverige gör sin bloggdebut.
”Nu får det vara nog med islams inflytande över våra liv. Nog”, skriver kvinnan bland annat i sin första text.

Några år tidigare hjälper hon partiet att värva medlemmar. Hennes kontakt är Mattias Karlsson, då politisk sekreterare åt SD i Malmö, i dag gruppledare i riksdagen. Vid ett tillfälle lyckas hon få en socialdemokrat att byta sida. Stolt skickar hon brev till Karlsson om det.
”Tack för din insats och allt annat arbete du lägger ned för ett bättre Sverige”, får hon till svar av Karlsson.

Klicka här för att läsa mejlet i sin helhet

Ett dygn senare skriver Fröken Sverige på sin blogg hur muslimerna står henne upp i halsen med sin ”offermentalitet, krav på särbehandling och evigt gnällande”.
Efter valet 2010 är hon aktuell till att efterträda Karlsson som politisk sekreterare i Malmö. Hon är en av sverigedemokratiska kommunalrådets Magnus Olssons favoriter:
”Välkänd inom sd kretsar. Kunnig om politik, tror även att hon kan vara en person som passar in i gänget”, skriver Olsson i ett mejl.

FAKTA
Mattias Karlsson
Född 1977. En av Jimmie Åkessons närmaste medarbetare. Karlsson fick vikariera som partiledare under Åkessons sjukskrivning, trots att det egentligen stred mot partistadgarna. Han är formellt gruppledare i riksdagen men anses också vara partiets chefsideolog.
Innan riksdagsinträdet jobbade Karlsson som partiets presschef och var även politisk sekreterare i Malmö kommun.

Karlsson är inte den ende SD-politikern hon står nära. Inför valet 2014 mejlar hon till riksdagsmannen Josef Fransson, tidigare ordförande i SD-Skaraborg och erbjuder sig att flytta dit och jobba åt partiet. Med bröderna Ted och Kent Ekeroth, som hon kallar Piff och Puff, har hon islamhatet gemensamt.

De är engagerade i nätverket av islamfientliga politiker och opinionsbildare som kallas ”counter jihad-rörelsen”. Hon anordnar middagar med kända svenska islamofober som SD-topparna bjuds in till. Om partiföreträdare vill hänga ut misstänkta brottslingar, men utan att göra det på sina officiella bloggar, ställer ”Fröken Sverige” mer än gärna upp.
”Skicka allt ni vill ska spridas”, uppmanar hon flera SD-politiker med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen i ett massmejl.

 


 

HATSAJTEN:
”VI HAR VARIT EN AV SD:s ABSOLUT BÄSTA VALARBETARE”

Utåt har Sverigedemokraterna förnekat samarbete med hatsajter.
Men SD hade långtgående planer på att ta över den största av dem – Politiskt Inkorrekt.
”Partiet är mycket tacksamma för det arbete ni gjort med er blogg och gärna ser ett framtida samarbete och stöd”, som dåvarande presschefen Martin Kinnunen skrev.

I

ngen SD-vänlig blogg kan dock jämföras i betydelse med Politiskt Inkorrekt, PI, som startade 2008. Under storhetstiden, under valrörelsen 2010, publiceras där ”ocensurerade” nyheter med rubriker som ”Zigenare äter hundar, råttor och fåglar i Oslo”.

I kommentatorsfälten är tonen ännu grövre. Inte sällan uppmanas till våld mot meningsmotståndarna. Under 2010-årsvalrörelse är Politiskt Inkorrekt landets mest lästa politiska blogg. Grundaren Ronny Hagström, en svensk sjukpensionär född 1953, driver sidan under pseudonym Gustaf Jansson från turkiska Alanya dit han flyttade 2008.

Jimmie Åkesson sa 2011 att PI är ”den sunda delen av den sverigedemokratiska rörelsen”. Tre år senare ska han kasta ut höguppsatta företrädare ur partiet som avslöjats med att skriva rasistiska tipsmejl, som att ”araber har våldsamma gener” till just Politiskt Inkorrekt.

Men varför hyllade Åkesson sidan som spred rasism och hot?

För att förstå hur viktig PI var för SD måste man läsa mejlkonversationer mellan dåvarande pressansvarige Martin Kinnunen och riksdagsmannen Erik Almqvist med Gustaf Jansson.

Knappt två månader efter valet 2010 mejlar Jansson en fråga till Almqvist:
”Hur har det gått med diskussionen om en donation från SD till Politiskt Inkorrekt?”
Almqvist svarar med en inbjudan till SD:s riksdagskansli. Han vill samla Jansson och andra personer som driver ”alternativa medier” för en förutsättningslös diskussion. ”… vad SD kan göra för er, vad ni kan göra och vad vi tillsammans kan göra”.

Klicka här för att läsa mejlet i sin helhet

Almqvist sockrar inbjudan med en vag utfästelse om att partiet vill betala för PI:s driftkostnader om de inte är för höga. Hela partiledningen är införstådd och tycker att mötet är en bra idé.
Men Almqvist infriar inte sina löften.
Skribenterna bakom Politiskt Inkorrekt svarar med att i början av 2011 helt sluta publicera material om SD.

FAKTA
Martin Kinnunen
Född 1983. Tidigare pressansvarig och SDU-ordförande 2005–2007, i dag riksdagsledamot.
Han var åtalad för två fall av grovt skattebrott, skattebrott och grovt bokföringsbrott som ensam ledamot i bolaget Samtid och Framtid, men blev frikänd av tingsrätten.

Det faller på Martin Kinnunens lott att försöka lappa ihop relationen med PI.
”Vår besvikelse, frustration och även ilska över vad vi tolkar som ett medvetet svek från Sverigedemokraternas sida är stor…” skriver Gustaf Jansson i ett mejl till Martin Kinnunen i februari 2011.
Med sina 8,2 miljoner besök under 2010 har PI varit SD:s bästa valarbetare, fastslår han.
SD-politiker hade obegränsad tillgång till PI; de fick driva personvalskampanjer, deras pressmeddelanden och debattartiklar publicerades alltid.
Efter valet 2010 räknar Jansson att tjänsterna ska återgäldas. Om bara SD kommer in riksdagen ska PI:s pengabekymmer lösas hade flera SD-politiker lovat Jansson, hävdar han.
Men det blev inte så.
”Vi känner oss svikna, åsidosatta och ignorerade”, skriver Jansson till Kinnunen.

Klicka här för att läsa mejlet i sin helhet

När tidningen Expressen för två år sedan frågade Kinnunen om SD planerade att inleda samarbete med PI ville han inte kommentera det.
Aftonbladet kan dock avslöja att planerna var långt gångna.
I februari 2011 föreslår Kinnunen att partiet kan betala vissa av PI:s fakturor eller låta köpa reklamplats på sidan. Enda kravet han har är att få till ett fysiskt möte med någon av representanterna för PI.
”Jag kan försäkra er om att partiet är mycket tacksamma för det arbete som ni gjort med er blogg och gärna ser ett framtida samarbete och stöd. Tro ingenting annat”.

Klicka här för att läsa mejlet i sin helhet

Om något möte blev av är oklart. Våren 2011, några veckor efter mejlkonversationen med Kinnunen, meddelar PI att Gustaf Jansson hastigt gått bort. I oktober samma år, när beskedet om att PI lägger ner kom, diskuterar SD-ledningen att helt ta över sajten.
”Vi får hela PI-redaktionen till ”oss” (genom en ny redaktör som är SD:are och bra att ha att göra med – Mats Dagerlind) och vi ska ändå starta om på nytt med dem. Tanken har varit att hålla det fortsatt fristående men det är kanske inte nödvändigt om vi kan förbättra det journalistiska något”, skriver Erik Almqvist till bland andra Jimmie Åkesson.
Kent Ekeroth är skeptisk vid den här tidpunkten:
”Vi behöver omgående ta beslut om PI ska förknippas med oss. Själv e jag mkt tveksam. Har en känsla av att PI blir för bakbundet och återhållet om det ska ske i vår regi”.

Klicka här för att läsa mejlet i sin helhet

Strax därefter lanseras efterföljaren Avpixlat. Kent Ekeroth samlar bidrag till den via sitt privata konto, precis som han gjorde med PI.

Ungefär samtidigt pågick SD:s satsning på en egen webb-tv kanal under ledning av Erik Almqvist. Men även den kom att rinna ut i sanden.

LÄS NÄSTA KAPITEL: ”Kan vi skyffla skulden på den där tomten Almqvist?”